Välfärdens vinstmaskiner

De stora riskkapitalägda koncernerna inom vård, skola och omsorg gör en rörelsevinst på runt tio kronor på varje hundralapp av skattepengar och ibland långt mer än så, läser jag just i en artikel. Och det är inte någon liten obskyr systemkritisk publikation som agiterar, utan nyheten finns på Svenska Dagbladet näringslivssida.

De har granskat 16 koncerner inom vård, skola och omsorg som ägs av riskkapitalbolag och finansiella aktörer. Tillsammans – visar det sig – hade bolagens svenska verksamheter en omsättning på 29,4 miljarder för 2009, enligt de senast tillgängliga helårssiffrorna. Det är en ökning med 68 procent jämfört med 2007.

Vinstnivån är ofta betydligt högre än den för industriföretagen, får vi veta. Och dessa vinstintäkter, berättar artikeln, kommer nästan uteslutande från offentliga pengar.

Ja, vad säger man? Det är ju inte så att Svenska Dagbladet i artikeln uttryckligen manar den folkliga rörelsen för välfärden att anta utmaningen. Här får ju självklart läsaren dra egna slutsatser…

Näringslivsredaktionen utlovar dock att detta bara var första delen i artikelserien ”Välfärdens nya herrar”

Ursprungligen publicerad på Gemensam.

Intressant?
Bloggat: Svensson1, 2, Ett hjärta rött,
I media: SVD12345, 6, 7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,