Greker går till val

 

9,85 miljoner greker går till val denna söndag. Så många har rösträtt, men hur många som verkligen kommer att gå till valurnorna återstår att se.
De två största partierna, socialdemokratiska Pasok och högerpartiet Ny demokrati, sitter just nu i en tillfällig koalitionsregering och har uppgett att de är beredda att bilda en ny koalitionsregering. Båda är också beredda att genomföra de krav på nedskärningar som ställs på grekiska regimen från ”trojkan”, EU, Europeiska Centralbanken och IMF.

Båda partierna sjunker våldsamt i opinionsmätningarna. De senaste officiella mätningarna tyder på att Ny demokrati ligger högre än Pasok, ND på drygt 20 procent och Pasok på cirka 15 procent.
Två veckor före valet stoppas publicering av opinionsundersökningar. Men en vecka före valet sipprar det ut siffror från de dagliga undersökningarna. Söndagstidningen Proto Thema har läckt siffror, och hävdar att de två största partierna knappast når 30 procent sammanlagt.

Båda de stora partierna kämpar för att behålla sina väljare som alltmer tycks fly till de mindre partier, som motsätter sig trojkans paket med nedskärningar. Flykten sker både till höger och vänster. Antonis Samaras (ND) går hårt ut med lag och ordning och förklarar att han tänker satsa på fäderneslandet, Gud, entreprenörskap, konkurrens och säkerhet. Han förklarade enligt Athen News att om han kommer till makten ”blir det slut på vänsterns ideologiska dominans”. Liksom Frankrike satsar han på att hålla kvar högerväljare genom att tala mot invandring och för lag och ordning.
Samaras lovade nyligen att sänka skatterna och öka de sociala utgifterna, samtidigt som han uppfyller kraven från trojkan. 550 miljoner euro lovar han att använda till sociala åtgärder om han blir vald.
Pasokledaren Evangelos Venizelos har i sin tur lovat att sprida ut nedskärningarna på 11,7 miljarder euro på tre år i stället för två, för att mildra verkningarna.

Om det inte skulle gå att få fram en ny regering efter valet är det möjligt att ordna nyval. Också en koalitionsregering riskerar att bli instabil och kortlivad, med tanke på att mer än 30 partier ställer upp i valet och ett tiotal kan tänkas komma in i parlamentet.
Dessutom är många grekiska väljare övertygade om att Grekland kommer att styras av andra krafter än regeringen, nämligen av den så kallade trojkan, hur än utfallet av valet blir.
Arbetslöshetssiffrorna rakar i höjden och köerna till soppköken blir allt längre.
– Antalet portioner fördubblades förra året i Aten, till 10 000 per dag, och dessutom delas 3 000 matpaket ut till familjer varje dag, säger fader Vassileios Hatzavas, ansvarig för stiftets välgörenhetsarbete, till Athen News.
Grekland har en av Europas lägsta självmordssiffror. Det kan delvis bero på att grekisk-ortodoxa kyrkan inte begraver självmordsfall, och att statistiken därför inte är pålitlig.
Men enligt hälsovårdsdepartementet ökade självmorden med 40 procent under första halvan av 2010. En lärare i geologi hängde sig i en lyktstolpe i Aten förra veckan, samtidigt som en präst hoppade från en balkong. Enligt grekiska media rapporterades liknande självmord nästan varje dag.

Förre försvarsministern Akis Tsochadzopoulos, 72, sitter under tiden i häkte och väntar på rättegång, där han kommer att anklagas för att ha tagit emot åtta miljoner euro i mutor som en ersättning för att ha godkänt ett köp av fyra tyska ubåtar.
Nu säger Tsochadzopoulos till media att han varit med i politiken i 40 år, vet allt och kommer att berätta allt.

Lämna ett svar