Förra veckan rapporterades det om att Scans slakteri i Kristianstad varslat en del ur den egna personalen om uppsägning, medan de inhyrda från bemanningsföretaget fick vara kvar.
– Så länge det är legalt och inget kraftfullt motstånd uppbådas kommer arbetsgivarna att söka de lösningar som lägger över allt ansvar om neddragningar och uppsägningar till bemanningsföretagen, säger Jan-Olov Carlsson från Socialistiska Partiet. Det är en flexibilitet på arbetsgivarnas villkor.
Bemanningsföretag har blivit ett allt större problem på många arbetsplatser i verkstadsindustrin, framför allt bilindustrin, och inom den lågavlönade tjänstesektorn. Nu håller EU-direktiven om bemanningsföretag på att bli svensk lag.
– I direktivet står att alla hinder för uthyrning i lag eller avtal ska undanröjas, något bemanningsföretagen tolkar som att det är diskriminering om tillsvidareanställda i ”kundföretagen” är skyddade mot uppsägningar så länge det finns inhyrda som kan gå istället.
– Om Bemanningsföretagens tolkning får gälla, då väntar en ännu större otrygghet. Inte bara bland de uthyrda i bemanningsföretagen, utan också bland de tillsvidareanställda i de företag där inhyrning pågår, menar Jan-Olov Carlsson
– På de arbetsplatser där inhyrda blir ett stående inslag försämras både arbetsorganisationer, utvecklingsmöjligheter och de allmänna villkoren. Att vända de inhyrda ryggen är att stoppa huvudet i sanden. Lösningen på detta är gemensam facklig kamp och organisering, avslutar Jan-Olov Carlsson.
Upptäck mer från Socialistisk Politik
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.