Rasistmobb på Stockholms gator

12650966_1064981746877139_8739589240660599443_nSent på fredagskvällen begav sig en mobb maskerade rasistiska män, allierade med våldsamma högerhuliganer, till centrala Stockholm och beväpnade med tillhyggen gick till attack mot förbipasserande individer som inte såg ”svenska” ut. Polisen kände tydligen till att rasistgänget var på väg för att ”rensa” centrala Stockholm från ”gatubarn”, men reagerade inte i tid vilket är ytterst märkligt. De maskerade kunde misshandla ”främmande” och bland dessa ett 16-årigt barn. Syftet var att attackera ensamkommande flyktingbarn.

Att vi just nu ser organiserade högerextrema rasister och nynazister gå till fysisk attack på gator i Stockholm kommer inte oväntat. Några dagar tidigare hade den svenska regeringen, till uppståndelse i internationella media, meddelat att Sverige förbereder utvisning av 80 000 nyanlända flyktingar. Rasisterna fattade signalen från högre ort och började själva ”rensa”.

Dagen efter organiserade rasister knutna till Sverigedemokraterna ett offentligt möte (”Folkets demonstration”) på Norrmalmstorg i Stockholm mot flyktingmottagandet. Ett 100-tal åhörare slöt upp. En snabb motmanifestation hade ordnats av Allt åt alla där mellan 500 och 900 antirasister deltog. Det kryllade av poliser, polisbussar och ridande poliser till skydd för rasistmötet.

Motdemonstrationen tvingades flytta på sig till ett bortre hörn av torget. En dialogpolis förklarade: ”De där borta har en tillståndsgiven demonstration, ni här har inget tillstånd. Ni får demonstrera ändå, men ni får flytta på er, för de har liksom första tjing. Man får följa de demokratiska spelreglerna”. Bland motdemonstranter såg jag en man i 50 årsåldern som bad en kvinnlig dialogpolis: ”Ursäkta mig, kan du hjälpa mig? Jag har hamnat i fel grupp…”, varför polisen tog honom i handen och hjälpte den förvirrade rasisten att gå över till andra sidans antimuslimska rasister.

Antirasisterna förde oväsen med talkörer, visselpipor och vuvozelor i nära två timmar. Tre korpulenta och långa civilklädda poliser, som hämtade från en CIA-film, gick aggressivt fram mot en del av demonstranter och försökte tysta ner dem.
Direkt efter manifestationen gick några högerextremister till våldsamt angrepp mot några antirasister.

”Demokratiska spelregler”?
Våldsamheter från rasisterna tilltar samtidigt som regeringen står handfallen inför det rasistiska korståget. ”Demokratiska spelregler”? När stridslystna rasister bedriver hets mot asylsökande, muslimer, mörkhyade, ”nordafrikanska gatubarn” och ”marockanska slödder” och intar gatorna för att ”åtgärda problemen” och ”dela ut straffen de förtjänar”, såsom det stod i rasisternas flygblad.

Inrikesminister Anders Ygeman, mannen som utmärkt sig för sina uttalanden om att det är nödvändigt att massdeportera asylsökande från Sverige, hade efter extremhögerns våldsamma attacker mage att säga: ”Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator”.
Hyckleriet vet inga gränser. Raskrigarna hämtar bland annat sitt stöd från regeringens och borgerlighetens främlingsfientliga flyktingpolitik. Vi ska inte skrämmas eller skämmas för hur Sverige beskrivs i internationell press. Vad det handlar om är att organisera ett kompakt massivt folkligt motstånd som kan sopa gatorna från rasister och nazister. Den antirasistiska rörelsen kan därför inte slå sig till ro. Kampen mot denna skrämmande utveckling lär bli lång men för att den ska kunna bli framgångsrik, kräver den politisk ORGANISERING!

Alex Fuentes