SP: Bort med militärerna från Chiles gator – leve folkets uppror!

Bort med militärerna från Chiles gator – leve folkets uppror!

Vi har de senaste dagarna nåtts av bilder av stora demonstrationer och folkliga protester i Chile. Skolelever startade upproret med protester mot höjda kollektivtrafikpriser, men snabbt anslöt sig breda lager av folket. Nu är det hela den sociala situationen i Chile samt den kvarvarande konstitutionen från diktaturen som massmobiliseringarna handlar om.
Vi nås också av bilder av ett militariserat Chile. Antalet döda växer på grund av polisens och militärens gränslösa brutalitet. Särskilt på nätterna under undantagstillstånd. Vi ser en bildsekvens där en polisbil kör i hög hastighet. Plötsligt öppnas bakdörrarna och en kropp slängs ut på gatan där kroppen blir liggande. Poliserna springer tillbaka och skjuter på den orörliga liggande kroppen. Fasansfulla bilder.
10 000 soldater patrullerar gatorna i Santiago, skyddade av pansarvagnar som skjuter skarpt medan hundratusentals chilenare protesterar genom att slå på kastruller i hela landet mot diktaturfasonerna. Folk dödas, misshandlas, torteras, kvinnor våldtas, av polis och militär sanktionerat av maktens män.
I måndags höll president Sebastian Piñera ett tal där han kungjorde ”Vi är i krig mot en mäktig fiende”. Några generaler togs in i regeringen. Beslutet att införa undantagstillstånd härrör från Pinochetjuntans lagstiftning. Det enda kriget som har genomförts är det som nyliberalerna i regeringsmakten under årtionden har fört mot de arbetande och förtryckta.
Nu anser allt fler att presidenten gått över alla gränser och kraven ökar i styrka på hans omedelbara avgång. De folkliga protesterna fortsätter och en generalstrejk har utlysts av den chilenska LO. Över hela världen hålls solidaritetsmanifestationer med det chilenska folket. Även i Sverige höjer vi våra röster och kräver ett stopp för detta vansinniga ”krig” mot de mänskliga rättigheterna.

All vår solidaritet med det kämpande folket i Chile!

Den svenska regeringen måste kräva av de styrande i Chile
-att upphäva undantagstillstånd och utegångsförbud
-att militärerna och pansarvagnarna ska bort från gatorna
-att dödandet och fängslandet ska stoppas och att de skyldiga ska ställas inför rätta

Socialistisk Politik
22 oktober 2019

Lämna ett svar