Finns det inte andra löner att kritisera?

Jorge | | Bloggat


 

I UNT har de senaste dagarna varit en debatt om Bengt Westerbergs lön på Röda Korset http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=2-AV_ID=1008968,00.html.

Jag tycker det är kul att Lars O Ericsson kritiserar Bengt Westerbergs lön på Röda korset. Bengt Westerberg tjänar 822 000 kr per år eller strax under 70 000 i månaden. Ericsson tycker att det är en skyhög lön. Det tycker jag också.

Men är det bara en skyhög lön om man jobbar för en ideell organisation? Är det inte en skyhög lön för vem som helst? Finns det inte en hel del andra i samhället som också har orimligt höga, rentav skyhöga, löner? Jag tänker på sådana som värdepappershanterare, bonusdirektörer, höga ämbetsmän, ombudsmän och politiker, för att nämna några.

Jag tycker det vore rimligt att sätta in saken i ett sammanhang. Men risken är ju då att man kan bli för kritisk, rentav systemkritisk. Den ytliga sortens  kritik mot samhällets orättvisor finns det ju en hel del andra höjdare som ägnar sig åt. Jag tänker på sådana som Anders Borg med sin kritik av giriga bonusdirektörer, Littorin som tyckte att bemanningsföretagens praktik var ”stötande” eller nu senast självaste Sarkozy som kritiserat finanskapitalismen. I det gänget hittar vi inte några som vill gå till grunden med orättvisorna. Men deras försök är ändå intressant. Visar det inte rentav på en viss rädsla för de verkliga alternativen?

Anders