Turkiet knakar i fogarna

Jorge | | Bloggat


I Turkiet vet man aldrig vad som gäller. Tillåtet eller förbjudet – det växlar från dag till dag och från plats till plats. Och oavsett regering har militären ända sedan Atatürks tid varit ”den yttersta garanten” för att landet styrs så som de önskar.

Idag är det tydligare än någonsin att olika delar av maktapparaten drar åt olika håll.  Regeringen driver en kampanj mot ”staten i staten” och det har avslöjats att militären haft konkreta planer på en kupp för ett tiotal år sedan. Överbefälhavaren förnekar förstås alla anklagelser men varnar samtidigt: ”Snart är vårt tålamod slut.” Och varje vecka rapporteras om höga militärer som plötsligt har tagit livet av sig eller dött på andra oväntade sätt. Det enda som är uppenbart är, att militären har mycket att dölja.

Men: En stor skillnad mot tidigare är att turkiska tidningar rapporterar om allt detta. Se t.ex. www.taraf.com.tr

Chandra