Minskad tillgänglighet på läkemedel

Jorge | | Bloggat


Som man lätt kunde förutse så har privatiseringen av apoteken lett till försämringar. Först var det en chockhöjning av läkemedelspriserna. Nu kommer nästa sak – minskad tillgänglighet på läkemedel.

Efter apoteksavregleringen finns det inte längre någon central information om var man närmast kan hämta ut sina mediciner. Sedan avregleringen finns det inte längre någon central information om apotekens lagersaldo.
– Förr kunde varje apotek se vilka läkemedel som fanns i lager på annat närliggande apotek men efter avregleringen är de olika aktörerna konkurrenter. Vi har ingen tillgång till varandras system, säger Lars Rönnbäck, sortimentsansvarig på Apoteket AB.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har länge varit kritiska till avregleringen av apoteksmonopolet.
– För äldre är det avstånd som spelar roll, inte ökade öppettider. Det här gör det krångligare och svårare för många äldre att få tag på det de behöver, säger Sten Broström, ombudsman med inriktning på hälso- och sjukvårdsfrågor till SvD.se.
Även patientföreningen Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH ifrågasätter tillgängligheten efter avregleringen.
– Många av våra medlemmar har väldigt många olika sorters mediciner och det blir problematiskt om man inte kan få hjälp att hitta närmaste utlämningsställe utan måste ringa runt, säger Jan-Olof Forsén, förbundsordförande till SvD.se.