8 mars – det händer i Malmö/Lund

Jorge | | Socialistiska Partiet


8 mars – demonstration, fest med mera!

DEMONSTRATION
SAMLING PÅ GUSTAV ADOLFS TORG KL 18.00.
AVGÅNG MOT MÖLLEVÅNGSTORGET CA: 18.30.
DÄREFTER BLIR DET FEMINISTISK FEST PÅ BODONI MED bl.a. SUNSHINE RABBITS.

FEMINISTISK BRUNCH
7 MARS, GARAGET, LÖNNGATAN 30.
11.00 VÄLKOMNA
11.15 UNDERHÅLLNING MUSIK, SÅNG, DANS MED ABF:S DANSGRUPP
11.45 BITTERFITTAN AIRLINES – FEMINISTISK TEATER
13.15 KVINNORS RÄTT TILL VÄLFÄRD – EN GRANSKNING AV BORGARNAS POLITIK

KVINNORS RÄTT TILL VÄLFÄRD VÄLFÄRD – FÖR KVINNORS FRIGÖRELSE

I Sverige har vi en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader. Kvinnor jobbar i vissa yrken och män i andra. Kvinnor har i snitt 20 % lägre i lön än män. De som har de otryggaste anställningarna och oftast tvingas arbeta deltid är kvinnor. Kvinnor har sämst position på arbetsmarknaden och är de som även tar huvudansvaret för arbetet i hemmet. Kvinnor tar ut mest av föräldraledigheten och vård av sjukt barn. Vi anser att kommuner och landsting bör ta sitt ansvar som arbetsgivare och att fler ska anställas i offentlig sektor. Vi kräver att heltid ska vara norm och deltid ett undantag. Vi kräver lika lön för lika arbete och en välutbyggd barnomsorg och jämställd föräldraförsäkring.

VÄLFÄRD VIKTIG FÖR VÅLDSUTSATTA KVINNOR

Både det psykiska och fysiska våldet mot kvinnor ökar. Över 28 000 fall av kvinnomisshandel anmäldes förra året. Det finns ett stort mörkertal, Brottsförebyggande rådet gör antaganden att det bara är vart femte fall som anmäls till polisen. Det är en myt att det är män ur vissa grupper som misshandlar. Den enda statistiska överrepresentationen som finns är att det är män som är närstående kvinnan som är förövaren. Mäns våld mot kvinnor är en samhällsfråga och samhället ska ta ansvar. Vi kräver stöd till kvinnojourerna, fortbildning av socialtjänst, polis och rättsväsende och att det inom vården ska finnas kompetens för att kunna se och möta våldsutsatta kvinnor.

VÄLFÄRD SKAPAR TRYGGHET

Den borgerliga regeringen har bit för bit slagit sönder det trygghetssystem som vår välfärdsmodell bygger på. Vid nyår utförsäkrades 16 000 personer från sjukförsäkringen. Under kommande år drabbas ytterligare tiotusentals människor. Detta är inte bara en djup tragedi för de som drabbas utan ett nederlag för hela välfärdsamhället. Speciellt hårt slår detta mot kvinnor, vilka är överrepresenterade när det gäller belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar. Att ställa människor utanför de gemensamma försäkringarna vid sjukdom gör ingen friskare och det gör inte att någon kommer närmare arbetsmarknaden. Vi kräver förbättring och förstärkning av trygghetssystemen.

ARR ABF, RFSL, S-kvinnor, LO-Malmö, Miljöpartiet, Ung Vänster, SEKO-Skåne, Vänsterpartiet, SSU, Socialdemokraterna, Kvarnby folkhögskola

Hemsida: ABF Malmö

KVINNOFEST 8 mars

Måndagen den 8 mars

Kirsebergs fritids & kulturhus, Kronetorpsgatan 1.

Kl. 17.30 Internationella buffén öppnar!
Kl. 18.00 Invigning och utdelning av årets Elsa-pris.
Följt av sång, musik och dans i härlig blandning kvällen lång!
Vi avslutar kl. 22.

Årets tema: Till Min Syster.

Kvällens konferencier är Bodil ”Tangotanten” Bendixon.

Festen arrangeras av Bromötesgruppen, med stöd av Kirsebergskyrkan, Kirsebergs SDF och ABF. Män är givetvis välkomna. Tillsammans firar vi internationella kvinnodagen.

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 100 ÅR

8 mars är det 100 år sedan första internationella kvinnodagen instiftades.

Det kommer ordnas aktiviteter hela helgen i Malmö för att fira detta.

Lördag 6 mars ordnar Tjejjouren i Malmö en Systerskapsfestival (obs separatistisk) på Utkanten med wokshops, film, föreläsningar, musik och annat.

Lördagen 6 mars ordnar Mangla & IMET en separatistisk ”Ta natten tillbaka”-demonstration på kvällen från Möllevångstorget.

Söndag 7 mars fortsätter Systerskapsfestivalen på Amalthea med film, föreläsningar m.m ordnat av IMET.

Måndag den 8 mars ordnar SUF, Förbundet Allt åt Alla, Afa Julia mfl en demonstration från Möllevångstorget kl 17.30. Efter demonstrationen ordnar Bröd & Frihet folkkök på Utkanten.

Internationella kvinnodagen i Lund

Se utförligt program på LUND 8 MARS
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Socialistiska Partiet: Feminism och kvinnokamp