Det är högern som sviker

Jorge | | Bloggat


Fel beskylla vänstern för antisemitism
Alla former av rasism ska bekämpas, vare sig det handlar om islamofobi eller antisemitism. Det är en djupt orättvis beskyllning att vänstern har svikit om antisemitismen som idag framförs i AB av Jonathan Leman och Charlotte Wiberg från Svenska kommittén mot antisemitism.

Jakten på Illmar Reepalu kan inte tas till intäkt för ett sådant påstående. Illmar Reepalu är ingen rasist, det vet varje ärlig människa. Attackerna från borgerligt håll och från sionister och den svenska Israel-lobbyn handlar heller inte om att Reepalu skulle vara rasist, även om det är just detta man försöker leda i bevis. Vad de i grunden retar sig på är hans klara ställningstagande mot den rasistiska staten Israel.

Det är där skon klämmer. Han må ha gjort en del oklara uttalanden, men det är mindre viktigt i sammanhanget. Dessa uttalanden gör honom inte till antisemit. Det går heller inte att utifrån denna händelse försöka skapa en historia av “vänsterns svek”.

“Reaktionerna mot Ilmar Reepalus uttalanden kommer från borgerligt håll medan man till vänster, trots vissa insatser av Mona Sahlin, förblir tyst”, skriver Leman och Wiberg. Detta är en fullständig vrångbild av verkligheten.

Attacker från höger mot Reepalu är inga lansar för anti-rasismen utan snarare ett försök att tysta en röst för palestiniernas rättigheter. De rättigheter som trampas under fötterna av Israel genom etnisk rensning, ockupation och brott mot mänskliga rättigheter. Och som stöttas av borgerliga och sionistiska krafter i Sverige, både bland judar och andra svenskar.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: