Frid råder i konungariket?

Jorge | | Bloggat


Vasaloppet har startat. Veteranerna vinner i Andra chansen. Och framför oss har vi prinsessbröllop. Kan det bli bättre? Frid råder i konungariket och allt är som det ska. Eller? Nej, det är skenet som bedrar.

Sverige har förändrats och blir sig aldrig mera likt. Under de senaste tjugofem åren har klassamhället kommit tillbaka med full kraft. Klassklyftorna har växt, oavsett vilka regeringar som suttit vid makten. Välfärden rustas ner.

Det har kommit grus i kapitalismens maskineri. Den exempellöst lång högkonjunkturen efter andra världskriget började brytas redan på sjuttiotalet. Sen dess har kriserna avlöst varandra och de ser ut att bli allt värre.

Vår framtid ser vi i länder som Island, där folk nu vägrar betala, och i Lettland, Grekland, Spanien…. Listan börjar bli lång och går inte längre att bortförklara med specifika omständigheter i det ena eller andra landet.

Kriget i Afghanistan eskaleras. Råvarubrist börjar göra sig gällande. Klimathotet växer. Konsekvenserna av kapitalismens rovdrift kommer allt mera i dagen. Konsumismen, som man använt för att droga ner befolkningen i de utvecklade länderna, hotas.

Nej, tillståndet i konungariket Sverige är långt ifrån bra. Under ytan växer alla de motsättningar som det rådande produktionssättet frambringar. Det framsynte börjar se sig om efter andra lösningar än de som det den ekonomiska eliten och det politiska etablissemanget har att erbjuda.

Om du börjar komma till insikt och går i funderingar att börja aktivera dig – kontakta oss i det anti-kapitalistiska, feministiska och ekosocialistiska alternativet Socialistiska Partiet. Vill du komma i kontakt med oss i Malmö, skicka ett mejl till ronnyakerberg@gmail.com

Några av de senaste inläggen på Röda Malmö: