Sveriges mest fotograferade vilda vargar

Jorge | | Bloggat


Det är vargarna i det så kallade Bredfjällsreviret. Reviret tycks sträcka sig hela vägen från Bredfjället mellan Ljungskile och Hjärtum söderut över Ucklum och Västerlanda till Svartedalen. Detta är södra Bohusläns mest glesbefolkade område, men i jämförelse med de områden där varg finns i Värmland och Dalarna är det tätbefolkat. Svartedalen är också ett populärt vandrings- och rekreationsområde för många göteborgare åd et bara är 3 mil dit från staden.

På grund av dessa omständigheter är vargarna i Bredfjällsflocken förmodligen Sveriges mest observerade och fotograferade vargar. Dessutom är det mycket sällsynt att husdjur, får, hundar etc blir angripna av varg i det aktuella området sen den första, skadade, alfahannen sköts i en skyddsjakt. Det finns alltså ytterst liten anledning till att bekymra sig om vargarnas närvaro. Så här långt fungerar det ju uppenbart bra. Inte heller finns det anledning att vara rädd för varg. Det finns inga exempel från moderna tid där vilda vargar som inte varit tillvänjda vid människor har angripit människor. Trots detta skulle nog mitt hjärta slå några extra slag om jag mötte varg så som Anna Martinsson i Romelanda uppenbarligen reagerade.

Att vargarna går nära hus är i det aktuella området inget att förundra sig över. Det finns många hus och hus upplevs förstås inte i det läget som något farligt av vargar som lever så tätt inpå bebyggelse som Bredfjällsflocken gör. Vargarna verkar ju inte närgångna mot människor och husdjur så det finns nog inget att bekymra sig för. Att människor nån gång kommer nära vargarna är ju kanske inte vad vargarna önskar utan mera en olyckshändelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark