Bingo för de rika

Jorge | | Bloggat


Bingo – för miljonärer, skriver AB idag. De rika utgör bara tre procent av den vuxna befolkningen. Men slukar 35 procent av pig-avdraget. Det är inte främst vanliga barnfamiljer och pensionärer som utnyttjar RUT, visar Aftonbladets granskning. Statistik från SCB avslöjar att 35 procent av skatteavdraget går till dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden – trots att de bara utgör drygt tre procent av den vuxna befolkningen.

Bland dem som tjänar mer än en miljon om året använder nästan 15 procent skatteavdraget, jämfört med bara två procent av dem som tjänar 360 000 om året. De allra rikaste gör också betydligt större avdrag än de som tjänar mindre.

Det blir allt tydligare att det handlar om ett avdrag med överklassprofil. Det är oerhört omoraliskt och orättvist att skattepengar ska användas för att subventionera tjänster som fördelas efter betalningsförmåga och inte efter behov.

Välfärden rustas ner och hemtjänsten försämras och blir dyrare. Stoppa pigavdraget och använd pengarna istället till hjälp för gamla, sjuka och handikappade. Ge dem städning och annan hjälp i offentlig regi gratis.

Flitiga Lisa, gästbloggare

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: Ingen kvinnokamp utan klasskamp