Hampodlingar avslöjade i Stockholm

Jorge | | Bloggat


Vid några polisrazzior i södra Stockholm för en månad sen upptäckte polisen en del odlingar av hampa för framställning av marijuana eller hasch. I sådana här sammanhang så brukar dock hampan benämnas med sitt latinska familjenamn, Cannabis, för att det ska verka mer kriminellt. Hampa kan nämligen odlas för tillverkning av snören också. Numera används sorter med små mängder av narkotiska ämnen för detta, men när jag var liten på 1960-talet och ung på 1970-talet odlades hampa med stort innehåll av narkotisk substans (THC) av helt vanliga svenska och danska bönder. Nån gång på 1970-talet förbjöds det dock om jag minns rätt (det där går ju att ta reda på, men det är inte så viktigt). Det odlades inte för framställning av hasch eller marijuana utan för framställning av hampsnöre. Nån stans odlas ju dessutom också hampan som används för att fågelfröblandningarna ska ha hampfrön i sig.

De oldingar som avslöjades hemma hos en skivproducent och några andra i södra Stockholm var dock inte avsedda för framställning av hampa för snören eller för hampfrön till fåglarnas vinterbord. De odlingarna var till för tillverkning av marijuana och/eller hasch för försäljning på den illegala marknaden som droger.

Sen tycker jag artikelförfattaren i SVD har fått något om bakfoten. Cannabis är numera den vanligaste drogen i landet skriver han. Men, men, hasch och marijuana har varit den vanligaste drogen i landet sen sent 1960-tal. Efter alkohol vill säga. Det har den inte blivit nu på senare tid. Men han kanske menar att marijuana (som polisen uppenbarligen kallar cannabis) är vanligare än hasch (som polisen verkar kalla cannabisharts)? Eller är han bara okunnig? Eller är det så att språkbruket ändrat sig rejält sen jag var ung då vi kallade marijuana för maja eller gräs och hasch för hasch eller brass?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us