Vilks har rätt att skapa sin skit

Jorge | | Bloggat


Den omdömeslöse Vilks har rätt att skapa sin skit…

Konstnären Lars Vilks har rätt att producera vilken skit han vill utan att bli utsatt för hot eller mordkomplotter. Om det nu stämmer, som medier i Dublin sägs ha uppgett, att sju personer har gripits i Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott så måste dessa konspirationer fördömas.

Yttrandefriheten måste hållas högt. Fundmentalistiska terrorister ska inte få inkräkta på den. Lars Vilks ska ha rätt att skriva, rita, måla, skapa vad han vill. Men jag vill också ha min yttrandefrihet, även min rätt att få kritisera Lars Vilks.

Jag anser att Lars Vilks är en omdömeslös person som bidrar till stigmatiseringen och förföljelserna av muslimer. Genom att kritiklöst ställa sig bakom kampanjen med de så kallade Muhammed-teckningar och genom att rita profeten Muhammed som en rondellhund så försöker han provocera anhängarna till en hel världsreligion.

Som tur är så skiter de flesta muslimer fullständigt i Lars Vilks. Det gör de rätt i, det är inte mycket att hetsa upp sig över. Men hans agerande är korkat, precis som de danska tidningar som med Muhammed-teckningarna försökte utmåla alla muslimer som terrorister.

Muslimska terrorister är ett litet problem här i världen. Åtminstone jämfört med krig, svält, fattigdom, sjukdomar och klimathot. Terrorism kan inte mötas med provokationer och bomber, det enda verkligt effektiva är att utrota fattigdom och förtryck.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: