Biden möts med örfil

Jorge | | Bloggat


Ursäkta oss -vi bara bygger hus.


USAs vicepresident hälsades välkommen i Israel med en örfil som kändes ända in i Vita Husets ovala rum. Dagen innan Bidens ankomst offentliggjorde den lokala byggnadskommittén ansvarig för nybyggen i det ockuperade Östra Jerusalem att byggtillstånd getts för 1 600 nya lägenheter i stadens arabiska kvarter.

Var Joe Biden verkligen besviken?

-Jag fördömer den israeliska regeringens beslut om nya husbyggen, deklarerade Biden i en skriftlig kommentar och menade att det inte precis var vad ”fredsprocessen” behövde just nu.
Israels inrikesminister Eli Yishai fällde som vanligt några krokodiltårar och bad om ursäkt för beslutets timing.
-Jag ber om ursäkt för de obehag beslutet innebär. Om jag vetat om det hade jag skjutit upp byggtillståndet med en eller ett par veckor. Det är olyckligt att detta hände under Bidens besök, förklarade inrikesministern, utan att inse att han bara förvärrar situationen genom att lägga till:
-Distriktskommittén ger byggtillstånd varje vecka utan att informera mig, sa han i israelisk radio.

1 600 nya bostäder ska byggas i Ramat Shlomo

Utan att tänka sig för bekräftar han att nybyggena i östra statsdelen, som ockuperats sedan 1967, är ren rutin, att de ingår i en plan som inte ens längre är kontroversiell. Krokodiltårarna och ursäkterna är bara till för att hålla ”fredsprocessen” vid liv tills det inte finns något mer att diskutera om.
Vi bygger och planerar i en daglig rutin. På den diplomatiska arenan skickar vi fram Netanyahu och Barak som håller skenet uppe. I Vita Huset knyts nävar så att knogarna vitnar- men bara i byxfickan.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SSD1,DN3,SVD2,

Bloggare. Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,