Israelisk ockupationspolitik

Jorge | | Bloggat


Israel undergräver tilliten till fredssamtalen. “Jag fördömer Israels beslut att gå vidare med planläggningen av nya bosättningar i Östra Jerusalem”, säger USA:s vicepresident Joe Biden. Detta efter israelernas beslut att bygga 1 600 nya bostäder i östra Jerusalem, vilket blev känt på tisdagen.
Strax innan hade allt varit frid och fröjd och Biden hade förklarat: “Framsteg sker i Mellanöstern när alla förstår att USA och Israel är som sammanväxta. Det finns ingen glipa mellan USA och Israel när det handlar om Israels säkerhet”. Israels bosättningsbeslut har uppenbarligen kastat smolk i glädjebägaren.
Även FN-chefen fördömer bosättningsplanerna. Ban Ki-Moon hänvisar till att bosättningarna är olagliga enligt folkrätten. ”Vidare betonar han att bosättaraktiviteterna står i strid mot Israels förpliktelser enligt färdplanen för fred och underminerar varje steg mot en varaktig fred”, skriver han.
Frågan är dock hur länge det dröjer innan både USA och FN lägger sig för skötebarnet Israel och tyst ger sitt medgivande när den israeliska krigsmaskinen tuggar i sig palestinsk mark.