Jag stöder fähunden Lars Vilks

Jorge | | Bloggat


Lars Vilks ska inte mordhotas för att han producerar skit. Han är i sin fulla demokratiska rätt att tala, skriva, rita och skapa om vad han vill. Här gäller, som Peter Englund skriver, att ta avstånd från fanatismen utan reservationer.

Yttrandefriheten måste värnas. Därom råder inga tvivel. Fundamentalistiska terrorister ska bekämpas skoningslöst. Men yttrandefriheten råder också när det gäller att utsätta Lars Vilks för kritik. Och kritik förtjänar han.

Han är inget annat än en imperialistisk fähund. Åtminstone en medlöpare. Av vilka dunkla personliga skäl vet jag inte, men hans agerande kan inte annat än, medvetet eller omedvetet, underblåsa rasisternas och krigshetsarnas propaganda mot världens förtryckta muslimer. Han väljer att skymfa en hel världsreligions anhängare genom att avbilda deras profet som en rondellhund.

Han ställer sig bakom Jyllands-Posten och det danska etablissemangets främlingsfientliga kampanj. Han sparkar nedåt på de som redan ligger. Muslimerna i Sverige befinner sig på samhällets botten och är utsatta för islamofobisk stigmatisering. I det läget väljer Lars Vilks att lägga sten på börda.

Satiren blir rätt när den riktar sig uppåt, mot makthavarna, mot gamla förlegade tänkesätt, mot överklass, kyrka, stat, polis och militär. I Lars Vilks fall blir den bara plump och dum. Dessutom är hans metoder oerhört kontraproduktiva när det gäller att bekämpa fundamentalistisk och terroristisk islamism. Med sina missriktade attacker spelar han istället fundamentalisterna i händerna.

Lars Vilks är precis som rasisterna och krigshetsarna. Han lever i symbios med de galna religiösa fanatikerna. De behöver båda varandra för att motivera sin existens och sina gärningar.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: