Den lyckliga fähunden Lars Vilks

Jorge | | Bloggat


Lars Vilks är inte rädd. “Jag har intrycket av att det ligger på rätt lösa boliner“, säger han i Expressen. Ja, frågan är hur mycket substans det egentligen finns i den här märkliga historien om “Jihad Jane” och personerna på Irland? Det verkar mer än lovligt töntigt, ”‘Jihad Jane’ en klantig amatör”, tvingas även terrorexperten medge.

Hur som helst verkar det korkat av vissa svenska media att nu gå ut och rya om att yttrandefriheten är hotad och återigen börja publicera Lars Vilks usla bild på “rondellhunden”. Med en sådan publicering hjälper man bara till att blåsa upp och förvränga den här historien. De verkar behöva varandra, å ena sidan förvirrade religiösa fundamentalister som söker målobjekt och å andra sidan islamofober och tokliberaler som vill slåss för “västerländska värden”.

Visst är det som Jan Hjärpe säger att “Lars Vilks teckning kom som på beställning för extrema grupper som är i behov av ett lämpligt attentatsmål”. De flesta muslimer skiter fullständigt i Lars Vilks “provocerande” bilder. En del blir kränkta av ett sådant angrepp på en hel världsreligion. Men en ytterst liten gruppering extrema islamister går igång på dem och har hjälp av dem i sin propaganda.

Visst är det också så som Nalin Pekgul säger att Vilks sparkar nedåt. En konstnär som använder sin “konst” för att sparka på en grupp, i det här fallet de svenska muslimerna, som redan ligger ner, känns inte särskilt sympatisk.

Men Vilks är lycklig och glad för all uppmärksamhet han kan få. En lycklig fähund.

Tidigare inlägg om Lars Vilks på Röda Malmö: