De växande klassklyftorna

Jorge | | Bloggat


De rika blir rikare…

…och de fattiga blir fattigare. Nästan dagligen påminns vi om de växande orättvisorna såväl i det svenska samhället som globalt. Var fjärde ensam mamma är fattig under Reinfeldt. Under den här mandatperioden har antalet fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22 000 personer.

Totalt lever 57 000 av de ensamstående mammorna under den relativa fattigdomsgränsen i dag, alltså en dryg fjärdedel av alla ensamma mammor.

Var tar då alla pengar vägen? Sverige är ju rikare idag än det var för trettio år sen. Och hushållens inkomster har fördubblats. Förklaringen är att fördelningen ser annorlunda ut nu. Idag läser jag om till exempel om maxbonus till Skanskas vd.

Byggjätten Skanskas vd Johan Karlström blir rikligt belönad för sin arbetsinsats i fjol. Han får maximal utdelning från bolagets bonusprogram – 4,5 miljoner kronor. Utöver den fasta lönen på 9,0 miljoner kronor har Karlström även fått 4,8 miljoner kronor från Skanskas aktiesparprogram, enligt bolagets årsredovisning för 2009.

I ärlighetens namn ska jag också berätta att SKF-chefen fick ett bonusras. Stackarn måste nu hanka sig fram på ynka 11,1 miljoner i “ersättning”.

Vi har fått se omfattande nedskärningar, uppsägningar och lönesänkningsavtal för de anställda i många företag. Det blir dock höjd utdelning trots vinstfall. SvD: “Trots fjolårets stålbad och omfattande sparprogram vill börsbolagen höja utdelningarna med närmare 10 procent. En aggressiv utdelningspolitik, konstaterar Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker.”

De växande klassklyftorna i Sverige är dock inget som började under den nuvarande alliansregeringen. I tjugofem års tid har orättvisorna ökat, oavsett vilken regering som suttit vid makten. Faktiskt är Sverige ett av de länder där klyftorna växt allra mest.

Orsakerna till detta står att finna i det politisk etablissemangets marsch åt höger i politiken. Inte bara de borgerliga partierna utan också den så kallade rödgröna oppositionens partier har gått i den riktningen och accepterat många av inslagen i det nyliberalt inspirerade konceptet.

Det vill till en brytning med den inriktningen om det ska bli ändring. Den gamla arbetarrörelsen har mer eller mindre somnat av eller lagt sig för trycket från borgerligheten. Nu krävs nya tag och en facklig och politisk gräsrotsrörelse som kan göra skillnad.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: