Turkiet först, Israel nästa?

Jorge | | Bloggat


Turkiet är utan tvekan ett land som länge velat bli ett modernt land. Årtionden av militärdiktatur, som understötts av bland annat USA, har lagt hinder i vägen och konserverat många gamla förhållanden.
Ett sådant är den turkiska statens förhållande till sina nationella minoriteter, som kurder och andra. Här finns mycket att göra upp med. Turkiet lär inte komma ifrån att granska de mörka händelserna i det förflutna när nu land efter land uttalar sig om folkmordet på armenierna. Så nu ock svenska riksdagen.
Ett annat land som behöver bli ett normalt land är Israel. Det lär inte heller funka utan att israelerna gör upp med sitt förflutna. Jag tänker på Al Nakba, katastrofen som ägde rum 1947-48. Då fördrevs omkring en miljon palestinier från sina hem, tusentals civila massakrerades och hundratals byar förstördes.
Visserligen har FN en gång hävdat de palestinska flyktingarnas rätt till återvändande. Men det var länge sen. Det vore bra om den svenska riksdagen kunde göra ett klart uttalande för att aktualisera frågan. Den etniska resningen av Palestina vid det tillfället, för över sextio år sen, har präglat och sätter fortfarande sin prägel på händelserna.
I den palestinska och arabiska världen är minnet av Al Nakba levande, medan företrädare för det officiella Israel försöker mörklägga eller förvränga. Att belysa och ta ställning till händelserna 1947-48 är viktigt för att förhindra en upprepning av ytterligare fördrivningar och övergrepp mot palestinierna. Något som sker hela tiden om än i mindre skala.