Varifrån kommer hoten?

Jorge | | Bloggat


Högerextremister större hot än islamister
Terrorister inriktar sig på att rekrytera västerlänningar. En blond, medelålders hemmafru har vänt upp och ner på amerikanernas bild av en terrorist. Experter menar att de misstänkta mordplanerna på svenske konstnären Lars Vilks visar terroristernas nya rekryteringsbas – människor med västerländska pass och med ett utseende som inte passar in i brottsprofilen.

Är inte detta lite väl vågade och långtgående slutsatser att dra utifrån exemplet med “Jihad Jane”? “Folk som har ett amerikanskt pass och som inte ser ut som bilden av en terrorist är mer användbara”, säger terrorexperten Fred Burton, som tidigare jobbat som specialagent vid amerikanska utrikesdepartementet.

Den alkoholiserade, deprimerade och utslagna “Jihad Jane” måste väl snarare sägas peka i motsatt riktning. Snarare en klantig amatör som inte var särskilt användbar för några terrorister.

Istället för att spekulera om “vanliga människor” som kan bli terrorister och förleda folk att börja misstänka diverse grannar så borde myndigheterna ägna mera uppmärksamhet åt de som redan visat sig mäktiga och fullt kapabla att använda våldet som politiskt medel.

Svenska nazister – det är ett större hot än islamister. Peter Kadhammar skriver i AB: “Sverige är ett land med ett utbrett politiskt våld, men våldet kommer inte från islamister utan från nazister och deras påstådda motståndare, de ”autonoma”. Säpo misstänker att svenska nazister, personer i vit makt-rörelsen, begick 14 politiska mord och dråp mellan mars 1999 och februari 2009.”

Detta går att utläsa ur den utredning som Säpo och BRÅ lade fram förra året. Mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg den tolfte oktober 1999 var ett öppet politiskt övergrepp. Andra mord begångna av personer ur vit makt-rörelsen är interna uppgörelser, överfall på homosexuella och attacker på mörkhyade.

Kadhammar har rätt när han skriver: “Tänk om personer med bakgrund i den islamistiska miljön skulle begå liknande brott. Då skulle tidningspappret inte räcka till och teve skulle få lägga in extrasändningar för alla analyser, studiosamtal och bakgrunder.”

Bloggat: