American Folk Music: Buffy Saint Marie

Jorge | | BloggatBuffy Saint

Marie B

Buffy Saint Marie

Det här är en bild på Buffy förmodligen från Newport folk festival 1963 när hon sjunger Codine, en låt som senare togs upp av Janis Joplin.

Buffy Saint Marie Buffy Saint Mar

Det här skulle jag tro är en ganska nytagen bild på Buffy Saint Marie.

Hennes storhetstid var 60-talet och början av 70-talet. Under andra halvan av sjuttiotalet drog hon sig tillbaka, men har kommit åter med skivutgivning från 90-talet.

The Universal Soldier

Buffys första album kom 1964 och hette It´s my way. På plattan fanns låten Universal Soldier som blev en stor hit och som spelades in även av Donovan och Glen Campell. Som jag minns fungerade låten som uppluckrare av det svartvita tänkande som vi ungdomar hjärntvättats med under det kalla kriget. Vilket sen i sin tur gjorde det lättare att ifrågasätta det som skedde i Vietnam.

Annars är Buffy Saint Marie nog mest känd som en förkämpe för den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Vid den här tiden ifrågasattes den officiella historieskrivningen om indianerna inom kulturen. Buffy Saint Marie skrev titelmelodin till filmen Soldier Blue (den låg till och med högt på Tio i topp-listan i Sverige 1971).

Jag kan passa på att stoppa in ett par boktips i det här sammanhanget. Filmen Soldier Blue fungerar kanske inte så bra idag (jag såg om den för ett tag sen och får nog säga att den har mest nostalgivärde). En film som kanske står sig bättre är Little Big Man. Boken, som filmen bygger på har nu för första gången kommit på svenska. Här en länk till boken på Karneval förlag.

Där hittar man dessutom en annan verklig indianklassiker, Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee. Om de händelserna gjorde Buffy Saint Marie en låt, Bury My Heart At Wounded Knee.

Buffy Saint Marie på Wikipedia

Buffys officiella hemsida

Intressant Bloggar om samhälle, musik, kultur, folkmusik, buffy saint marie, indianer