I mitten gapar avgrunden

Jorge | | Bloggat


Ännu en opinionsmätning, idag är det dags för SvD/Sifo:s senaste. Den innehåller en del glada nyheter för en vänstersinnad. Först och främst naturligtvis att den borgerliga alliansregeringen fortfarande ligger lågt i väljarstöd. Efter fyra år av försämrad välfärd, urholkade trygghetssystem och hög arbetslöshet går det bara inte.

Den andra trevliga nyheten är att om det vore val idag så skulle varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna komma in i riksdagen. Det skulle jag vilja påstå är ett sundhetstecken. Bloggkollegan Svensson synar idag båda partierna i ett inlägg och kommer till slutsatsen att “bägge partierna har en mycket konservativ, för att inte säga reaktionär, syn på kvinnor och kvinnors ställning liksom på familjen. Bägge partierna stöds av fundamentalister och extremister”.

Inom det borgerliga blocket är det moderaterna som sväljer rösterna. Bland de rödgröna är det istället det stora partiet, socialdemokraterna, som tappar. Ju mer man har lagt sig åt höger för att vinna storstädernas “medelklass” desto sämre har det gått. “I mitten gapar avgrunden”, var det nån som sa.

Miljöpartiet är istället den nya uppåtstigande stjärnan. Men det är i själva verket för att partiet ännu inte prövats i regeringsställning. Smekmånaden lär bli kort om Mp och övriga rödgröna, som det nu ser ut, får bilda regering. Tyvärr lär vi få räkna med någon form av fortsatt högerpolitik även vid ett regeringsskifte. Bara en aktiv gräsrotsrörelse för rättvisa kommer att kunna ändra på det.