Alliansens nederlagslinje

Jorge | | Bloggat


Den borgerliga alliansens nya orangea logotyp lär inte hjälpa. För många framstår den redan som ett effektivt varningsmärke.
– Den stora utmaningen blir att vi måste tala om framtiden och inte bara skryta om vad vi har gjort, sade Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.
Det kan nog vara klokt av alliansens företrädare att vända blickarna bort från det som varit. Det finns nämligen inte mycket att skryta med.

Alliansen ska focusera på fyra områden inför valet:

1) Jobben. Det här lär bli svårt. Fler människor har hamnat i det ökända “utanförskapet”. Med sämre villkor, sämre a-kassa och försämringar för sjuka. Skattesänkningarna, som främst gynnat de välbeställda, har gått ut över kommunernas ekonomi med försämrad välfärd och växande köer till socialhjälpskontoren som följd.

2) Ekonomin. Alliansens politik har lett till försämrade ekonomiska resurser för stat, landsting och kommuner. Mindre resurser för det allmännas bästa. Alliansens “ordning och reda” leder till allt större oreda för den gemensamma välfärden.

3) Välfärden. Istället för kvalité och valfrihet har vanligt folk drabbats av de försämringar som olika så kallade “vårdval” och privatiseringar, bolagiseringar, konkurrensutsättning osv inom olika områden har lett till.

4) Klimatet. Den borgerliga alliansen bär ett stort ansvar för misslyckandet i Köpenhamn. Satsningen på etanol är en återvändsgränd. Satsningar på motorvägar och den så kallade Förbifarten leder till ökade utsläpp. Alliansen har definitivt inte åstadkommit något som kan kallas för en klimatomställning, inte ens början på en sådan.

I Alliansens strategi ska inriktningen på att attackera Vänsterpartiet tydligen bli ett tungt inslag. Från borgerlig utgångspunkt kan det te sig vettigt att försöka skrämma med vänsterspöket, men den strategin kan slå slint helt eftersom Vänsterpartiet underordnar sig Sahlins och Mp:s högerlinje. Vänsterpartiet lär inte ha mycket att säga till om i det rödgröna samarbetet.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: