Använd strejkvapnet till påsk

Jorge | | Bloggat


Den svenska regeringen har skrutit över hur bra man hanterat krisen och deklarerat att ekonomin är på väg upp. De stora företagen snålar inte med bonusar och höga lönelyft till topparna samt tillämpar nu en, som man säger, aggressiv utdelningspolitik. Samtidigt som tiotusentals anställda tvingats till lönesänkningar under krisen.

Allt är tydligen väldigt bra när det gäller att propagera egen förträfflighet och pengar saknas inte när det gäller de redan välbeställda. Men så fort det blir tal om avtalsrörelse och pengar till de anställda då målas krisen på väggen.

– Sverige och svensk industri befinner sig fortfarande i en mycket djup kris. Krisen är lika djup som i början på nittiotalet och då kan man inte hålla på på det här viset, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström till Sveriges Radios Ekot. Facken måste visa ansvar, menar han. Facken tycker han borde hålla tyst. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill dock inte kommentera innehållet i Bäckströms uttalande. Något märkligt, tycker jag.

Fackförbunden avvisade i går medlarnas bud som “provocerande”. Det är det minsta man kan säga om förslaget på 0,7 procents lönehöjning på tolv månader.

Idag talas om att en påskstrejk rycker närmare. Om inte industrins parter blir klara till helgen kommer förmodligen ett strejkvarsel mot påskhandeln i början av nästa vecka, skriver SvD. Risken är stor, menar jag, att detta bara är tomt prat. Handels borde använda den styrka man besitter i en storskalig arbetsnedläggelse lagom till några av årets viktigaste dagar för mathandeln. Ett strejkvarsel bör utfärdas snarast.

Bloggat: Röda Lund

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: