Det röda Bangkok.

Jorge | | Bloggat


Röd uppmarsch i Bangkok.

.

-Ni har 24 timmar på er att upplösa parlamentet och utlysa nyval.
Det sa Veera Musikhapong till tiotusentals demonstranter i rött. Musikhapong är ledare för UDD (Fronten mot diktatur för demokrati). Partiets anhängare är alltid klädda i rött medan regeringsmaktens stödtrupper klär sig i gult.
Det var de gulklädda som blockerade Bangkoks internationella flygplats i flera veckor 2008 och som ledde till den sittande regeringen tvingade avgå.

.

-Avgå inom 24 timmar, kräver Veera Musikhapong.

-Jag har inga planer på att avgå, säger de gulas premiärminister Abhisit Vejjajiva och hotade med både polis och militär för att skrämma rödskjortor från att delta i gårdagens demonstration i Bangkok. Sett till folkmassorna som samlats var hoten verkningslösa. Trots att 50 000 poliser och militär kontrollerade gator och torg sägs minst 80 000 personer ha deltagit i gårdagens massmöte.
Bangkoks polischef hade också hotat bussbolag om de transporterade demonstranter och vissa tåglinjer stängdes, så det är möjligt att många inte kunde ta sig in till huvudstaden.
Skiljelinjerna i den Thailändska politiken är mellan rött och gult men det handlar inte om höger och vänster. Det röda UDD är ett borgerligt parti som gått i Thaksin Shinawatras ledband ännu efter att han störtades av militären 2006 och tvingades i landsflykt som han mesta tiden tillbringat i Dubai. Säkerligen i en lyxsvit eftersom han är Thailands rikaste person.

.

Entusiastiska anhängare till UDD hoppas på en bättre framtid.

Den stora skillnaden mellan de röda och de gula är den sociala bas partierna mobiliserar. UDDs röda anhängare kommer nästan uteslutande från fattiga arbetarkvarter norr om Bangkok och från fattiga byar också i norra delen av landet. Den vänster som finns och som är förbjuden att bilda politiska partier arbetar därför i de rödas led.
PADs gula anhängare kommer exklusivt från välbärgad medelklass i Bangkok och värnar om sina intressen via armén och polisen med Kungens välsignelse. Partiet är knappt ett parti, bara ett demokratisk skynke för armén som håller premiärministern under armarna. I senaste opinionsundersökningen stoltserar PAD med futtiga 1,7 %.

.

Säkerhetsvakt i traditionell krigardräkt bevakar UDD-möte.

Just nu verkar det inte troligt att den sittande regeringen tvingas avgå och det är tveksamt om de rödas ledare verkligen kommer att sätta hotet om miljoninvasion av Bangkok i verket. Men det är svårt att som utomstående i en annan världsdel se alla ”finesser” i den thailändska politiken. Mycket kan hända och gårdagens demonstration är kanske en början till en ny period i landets politiska utveckling. Men till det får vi återkomma. Kanske redan i morgon därför att i dag måndag samlades  de röda utanför 11e infanteriregementet i Bangkok, där regeringen barrikaderat sig, för att ta emot regeringens svar på 24-timmarsultimatumet. Den senaste nyhten är att premiärministern svarat nej på UDDs krav om avgång och nyval. Dörrarna öppnas därmed till en vecka med stora mobiliseringar och en osäker utgång av den politiska krisen i Thailand.

.

Media:DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,AB1,DN3,SVD2,DN4,SVD3,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,