Skott, bomb och massakerhot

Jorge | | Bloggat


Skottlossning och bomb i Malmö, hot om massmord på KTH. Flera skott avlossades mot gamla polishuset vid Davidshall i Malmö i går kväll vid 20-tiden. Strax efter klockan 21 upptäckte man skador på ett fönster på första våningen som leder in till en av korridorerna på polishuset. Vi tror att någon skjutit mot fönstret från ett längre avstånd med ett lättare vapen, säger Peter Martinsson, vakthavande befäl, enligt Sydsvenskan.

Han förtydligar att han med lättare vapen menar att man har kunnat utesluta att det skulle röra sig om ett grovkalibrigt skjutvapen. Kulorna hade inte gått hela vägen igenom glaset och skotten verkar inte ha varit direkt riktade mot någon person. Inga personer uppges ha kommit till skada i samband med skottlossningen.

Enligt polisen har det inte förekommit några hot mot polisstationen. Polisen har heller kunnat koppla skottlossningen till någon tidigare händelse. Enligt polisen finns heller ingen koppling mellan skottlossningen och den misstänkta bomb som hittades i Rosengård.

Ett paket som misstänks vara en bomb hittades under söndagskvällen under en bil utanför en adress på Hårds väg.
– Det var en förbipasserande som uppmärksammade en kartong med sladdar som var placerad under en bil, säger Peter Martinsson, vakthavande befäl.
Ägaren till bilen är inte känd av polisen sedan tidigare och det finns ingen hotbild mot honom vad man känner till.

Det var strax efter midnatt fortfarande okänt om det rörde sig om en riktig sprängladdning. Polisens bomtekniker sköt tidigt på måndagsmorgonen sönder föremålet. Enligt de första uppgifterna skall det ha inte ha rörts sig om en skarp bomb.

Alltså två händelser i Malmö som vid första anblicken låter hemska, men som kanske inte var så allvarliga. Jag hoppas samma sak gäller för mordhoten mot KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Förmodligen är det ett tomt hot, men man gör naturligtvis klokt i att ta det på allvar. Man vet inte om det är ett dåligt skämt eller en verkligt förvirrad människa. KTH håller öppet trots hot, men polis kommer att finnas på plats. En person är nu gripen och anhållen för massakerhotet mot KTH, Kungliga tekniska Högskolan i Stockholm, enligt GP. Mannen har erkänt, uppger KTH:s säkerhetschef Lena Edvardsson för TT.