Gärna trängselavgift men ännu hellre borttagna reseavdrag

Jorge | | Bloggat


Att införa trängselavgift i Göteborg är inget jag har nåt emot. Från undersökningar i bland annat Oslo vet man at trängselavgifter har en fördelningspolitisk posiitiv effekt och från bl.a. Stockholm vet vi att det minskar trafiken. Alltså finns det egentligen inget att invända mot det hela.

Men det finns effektivare, enklare och lönsammare sätt att få in pengar och att minska resandet med bil. Det är att avskaffa reseavdragen. Reseavdragen utnyttjas i stort sett enbart av bilister och fusket är omfattande. Att avkaffa avdraget skulle var bar för ekonomin, bra för miljön och det skulle vara födelningspolitiskt bra (rika åker bil i större utsträckning än fattiga). Ingen ny byråkrati behövs utan snarare tvärtom, byråkratin kan minska. Ingen behöevr udnersöka om reseavdrag är korrekt gjorda längre.

Och naturligtvis ska sen pengarna användas för utbyggnad av kollektivtrafiken i form av nya spårvägar och järnvägar i göteborgsområdet. Inget ska användas till nya biltrafikleder. Kan Stockholm så borde väl Göteborg kunna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Share/Bookmark

 Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us