Sätt åt bemanningsföretagen!

Jorge | | Bloggat


.

SALIVEN SIPPRAR
UR MUNGIPORNA…

.
Avtalsrörelsen är inne på spurtsträckan och som vanligt ska vi tampas med arbetsgivare som med sina lystna blickar, flottiga fingrar och saliv sipprande ur mungiporna  vräker i sig av alla de värden som vi arbetare skapar. Stora och viktiga industriföretag gör 25 miljarder i vinst och delar frikostigt ut 15 miljarder till sina aktieägare. Många företagsledare kan likt Joakim von Anka rulla runt, varv på varv, i sitt överdåd av pengar.

.

I måndags kväll uppvaktade Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande på Lagena,

LO:s avtalssekreterare Per Bardh med uppmaningen: ”Stå fast vid kraven om bemanningsföretag.”

.

.

Ändå bjuder man noll procent i avtalsrörelsen.

.

Samtidigt visade Sjöbefälsförbundet och Fartygsbefälsföreningen hur man avvisar Näringslivets provokationer. Deras strejkvarsel inför påskens viktiga färjetrafik fick direkt redarna att backa. Sjöbefälen får behålla sina pensionsavtal. Att påsken rycker allt närmare har också fått Handelns arbetsgivare att nervöst prata om att ”man inte längre kan vänta på att industrin ska göra upp”. Köpmännen vill  nog snarare kränga påskägg och allt annat gott till långhelgen än att i lugn och ro minnas Jesus smärta på korset och hans vidunderliga uppståndelse…
Nu mitt inne i spurten är det också viktigt att våra förhandlare inte skuffar undan den fråga som många av oss medlemmar anser vara den viktigaste. Att de klämmer åt bemanningsföretagen rejält. Den allt större ”flexibla arbetsmarknad” som skapats med den allt större osäkerhet det betyder innebär också till syvende och sist en oerhörd press på lägre löner.
I denna fråga har Jobbupproret.se spelat en väldigt viktig och färgstark roll. I måndags uppvaktade man förhandlarna på LO-borgen och nu på lördag den 20 mars demonstrerar man mot arbetsgivarnas paraplyorganisation Svenskt Näringsliv. Varenda kotte, alla i regionen som har en möjlighet, borde då finnas med i samlingen 14.00 i Kungsan.
Här nedan plattformen för Jobbupproret. Var gärna med och sprid det vidare

.

För övrigt. Varför moltiger den Rödgröna alliansen om dessa frågor?

.

.

Regler vid inhyrning av arbetskraft
Avtalen ska innehålla strikta regler som förstärker det fackliga inflytandet vid inhyrning och stoppar arbetsgivarens möjlighet att kringgå lagen om anställningsskydd genom att använda inhyrd arbetskraft istället för personer som har företrädesrätt enligt lagen. På sikt måste förbudet mot privat arbetsförmedling återinföras.
Fast anställning ska vara norm
Begränsa andelen visstidsanställda och inhyrd personal till förmån för fler tillsvidareanställda i företagen, detta genom att begränsa andelen icke tillsvidareanställda till högst 10% per arbetsplats.
Trygga anställningar
Många har idag en otrygg ställning på arbetsmarknaden genom att de bara erbjuds tidsbegränsade anställningar med försvagat anställningsskydd. Detta gäller i särskilt hög grad ungdomar. Avtalen ska innehålla regler som förstärker anställdas rätt till tillsvidareanställning och som stoppar ett slentrianmässigt användande av tidsbegränsade anställningar.
Ingen lönedumpning
Riv upp Lavaldomen. Alla arbetstagare, oavsett nationalitet, ska ha rätt till de fackligt reglerade villkor vi utverkat för våra arbetsplatser. Vi säger nej till lönedumpning.
Rätt till heltid
Många kvinnor i arbetaryrken jobbar idag ofrivillig deltid. Avtalen ska stärka löntagarnas rätt till heltid vid nyanställning liksom för arbetstagare som är anställda på deltid.
Initiativtagare:
Patrik Olofsson, ordförande Handels klubb 717, Lagena Distribution AB, Jordbro
Hans Andersson, ordförande IF Metall klubb Ålö Maskiner, Umeå

.

Ett 50-tal personer från nätverket Jobbupproret demonstrerade utanför

LO-borgen på måndagskvällen.Bilbo Göransson, barnskötare och fackligt aktiv i Kommunal,

höll en kort appellom kravet på rätt till heltid och fasta jobb i kommuner och landsting.

.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen:SVD1,SVD2,DN1AB1,AB2,GP1,AB3,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Alliansfritt,Svensson,Arbetarperspektiv,EttHjärtaRött,Motbilder,RödaGöinge,RödaLund,