Kärnkraft fortfarande kärnfråga

Jorge | | Bloggat


Regeringen vill bygga nya reaktorer
Regeringen vill ha ny kärnkraft. Förslaget innebär att de nuvarande tio reaktorerna ska kunna ersättas med nya. Vilket naturligtvis är en fullständig återvändsgränd för energipolitiken på alla sätt och vis. Ett dilemma särskilt för Centerpartiet, vars monumentala svek mot sitt förflutna återigen aktualiseras.

När beslutet ska klubbas i riksdagen i mitten av juni, räcker det att fyra riksdagsledamöter sviker regeringens linje för att förslaget ska falla.Två centerpartister och den moderate avhopparen Göran Thingwall har redan sagt att de tänker rösta nej. Centerpartisten Sven Bergström har ännu inte bestämt sig.

Samtidigt går riksdagsledamoten Karin Nilsson från Centern ut med ett pressmeddelande där hon förklarar att hennes parti har gjort det omöjligt att bygga ut kärnkraften. Hon hänvisar till att “rigorösa miljöprövningskrav och ekonomiska åtaganden i form av krav på självfinansiering och totalt säkerhetsansvar” gjort kärnkraften olönsam.

Om detta är för att göra överenskommelsen med övriga allianspartier (som ju i så fall måste vara grundlurade) mera lättsmält för väljarna eller om det är ett försök att påverka Sven Bergström vet inte jag. Den senare verkar i varje fall inte lugnad. I DN uttalar han sig så här:

“Det jag är orolig för är att om man tar bort det här förbudet och vi hamnar i en situation där det blir aktuellt att bygga nya kärnkraftverk – vad har vi då för garantier att det inte blir finansierat genom statliga medel? Vad man nu säger är att det inte ska gå några statliga pengar till att bygga kärnkraft men sådana garantier är ju aldrig kassaskåpssäkra. Det finns inga evighetslånga garantier på ett riksdagsbeslut”, säger Sven Bergström.

Spännande fortsättning följer. Propositionen presenteras nästa vecka och riksdagen ska rösta om den i mitten av juni.

Förresten, vad tycker folk om energipolitik? Och hur presenteras undersökningar? Och vem beställer dem? Tips på intressant inlägg: Flest vill ha flödande energi – inte kärnkraft
Minns ni folkomröstningen om kärnkraft 1980? Hur som helst, här ett tips på läsning om Strypta politiska alternativ.