En urvattnad sjukvårdsreform

Jorge | | Bloggat


Obamas stympade reform utmålas som “socialism”

Det säger något om det politiska klimatet i delar av det amerikanska samhället när högerkrafter kan utmåla Obamas sjukvårdsreform som “socialism” och “kommunistisk diktatur” mm. Med amerikanska mått är reformen kanske ett steg framåt, men är ändå mycket urvattnad.

Det säger statsvetaren Merrick Tabor som också pekar på att den innehåller inget alternativ med en statlig försäkring. Detta var ett av de inslag som Obama fick ge upp för att få igenom reformen. Det som nu händer är att alla amerikaner ska bli tvingade att köpa privata sjukförsäkringar, om än subventionerade av staten.

Genom filmen Sicko vet vi hur dåligt dessa privata försäkringar fungerar för många amerikaner. När det kommer till kritan är de omgärdade med så många villkor i det finstilta att det blir svårt att få ut ersättningar i många fall.

“Demokraterna kommer att bli tvingade att ta fram alternativ som är tillräckligt billiga för att folk ska ha råd med en försäkring. Det blir nämligen böter om man inte köper en sjukförsäkring. Det finns en risk att vissa uppfattar det här som en ekonomisk belastning, många kanske inte har råd med en försäkring trots allt”, säger Merrick Tabor.

Bloggar om politik, samhälle, obama, usa

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: