Stympad sjukvårdsreform i USA

Jorge | | Bloggat


USA är ett land där det står illa till med sjukvård och rätten till sjukvård. Det amerikanska sjukvårdssystemet brottas med enorma kvalitetsproblem. Amerikanerna betalar dubbelt så mycket för sin sjukvård som OECD-länderna. Trots det står tiotals miljoner amerikaner utan sjukförsäkring. Och även de som har en sjukförsäkring lever med stor osäkerhet.

De flesta amerikaner vill ha en ordentlig reformering i riktning mot ett allmänt, samhällsfinansierat sjukvårdssystem liknande det vi har i Europa. Det vill inte högerkrafterna i amerikansk politik. Därför är det nu en stympad reform med stora brister som röstats igenom i representanthuset mer än 50 år efter det att Sverige fick Allmän Sjukförsäkring 1955. Även om Obamas förslag går hela vägen så kommer de privata krafterna att ha grepp över den amerikanska sjukvården.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: