Alltid lättare att sparka neråt

Jorge | | Ekonomi


Runt om i Europa kommenderas nu rättning i de ekonomiska leden sedan ett antal regeringar har slarvat med budgetdisciplinen. Ända ner i Linnéstadens stadsdelsnämnd tar storebror de ansvariga i örat. Kriserna förklaras med olika missgrepp, gärna nationaltypiska: korrupta greker, släpphänta portugiser, lättsinniga italienare, nyrika letter och isländska fiskargubbar, okunniga i den högre finanskonsten. Eller mesiga nämndpolitiker som inte förmår stå för ”tuffa beslut”. Alltid personliga tillkortakommanden, aldrig systemfel.

Bakom varje kris finns självklart konkreta beslut på samma sätt som att varje trafikolycka har föregåtts av något misstag. Men liksom de enskilda bilisterna inte kan lastas för ett transportsystem som årligen tar 40 000 liv i Europa, kan inte dagens kris förklaras med personlig inkompetens eller nationalkaraktär.

Läs hela krönikan.

Läs mer: 300 000 strejkade i Portugal, Grekland: Eliten hämnas på befolkningen, Göteborg: Skolstrejk i Frölunda och Högsbo, Ansvarsfulla Göteborgspolitiker som inte skär ner,

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,