Ekonomi utan maktanalys…

Jorge | | Bloggat


Nakenfestskandal på universitetet!

Jag undrar sådär lite på pin tjiv: Hur kan det komma sig att just handelshögskolans studenter håller i herrsittningen som snart upprör hela Umeå? Borde inte ekonomistudenterna vara närmast löjliga i sin vilja att varna för ojämlik maktutövning, förtryck och utnyttjande? Deras 40-timmarsveckor går väl ut på att lära sig hur världens stora ekonomiska aktörer beter sig? Precis som skomakare ser skor överallt, och sjukvårdspersonal ser ohälsa överallt, borde väl ekonomer se maktfördelning och vem som tjänar på vad överallt? Det borde liksom finnas ett spontant motstånd mot att prissätta en människokropp, betala för den och njuta av den. Credd till alla ekonomisnubbar som inte gick på festen, alla gick såklart inte, men vad är det egentligen ni lär er i skolan?

Endast den som saknar maktanalys kan tro att den fria marknaden är någonting annat än en dröm; eller att konkurrens lockar fram människors ärligaste, mest hedervärda tävlingsinstinkter. Vi ger ju förfan varandra tjuvnyp när vi lekidrottar på somrarna tillsammans… hur ska det då se ut när stora ekonomiska aktörer, som inte känner varandra, tävlar i feta affärer? Det saknas maktanalys och vad ni lär er är att bedöma prissättning.

Striptease då, vad fan är det för fel på lite dans? Ja som i de flesta frågorna som rör kön är makt intressant. Vem är det som bestämmer villkoren för dansen? Vilka olika intressen omkring dansen finns det? I det här fallet mer specifikt: Varför vill män se kvinnor strippa? Jag tippar på att det är den ekonomiskt starkaste parten som i längden styr villkoren för striptease. Den part som i praktiken styr över möjligheterna att försörja sig på utövningen. Så även om stripporna själva är seriösa dansare och gillar piruetten lika mycket som brösttekniken är det inte helt osannolikt att männen säger: ”Visst, visst, fin dans men mer naket, kära du. Nästa helg beställer vi dig igen”

Nedvärderande mot männen! Menar du att män bara vill se kvinnor nakna? Ja och nej. Det finns stora delar av manligheten som är bekväm, njutningslysten och van vid att få ta av kvinnan för att tillfredställa sig själv. Helt klart finns det utbrett oädla syften i mäns uppskattning av vad strippor själva kanske skulle kalla: intimavslöjande-kroppsligt-lyhörd-tolkande-rörelse på scen.

Jag tänker att det är just så, att där skomakaren ser skor, och sjuksyrran ser ohälsa, ser ekonomstudenterna prislappar – och allt som har ett pris får man köpa. Ingen är egentligen överraskad över att det är handelshögskolans studenter som arrangerar nakenfesten. I själva verket bekräftas bara de fördomar som redan finns om brattsen som läser till civilekonom. Det tackar vi för.