Gapet blir bara större

Jorge | | Bloggat


Medan fattigdom och hemlöshet ökar i både Sverige och övriga världen rullar miljonerna och miljarderna till överklassen. Ett par nya exempel från dagens nyhetsskörd:

Maximal bonus till SCA-chefen. SCA-chefen Jan Johansson får maximal utdelning från skogsindustrikoncernens båda incitamentsprogram. Därmed får han en bonus på 5,95 miljoner kronor för 2009, utöver den fasta lönen på 7,0 miljoner kronor.

Övriga ledande befattningshavare i SCA, 13 personer, blir inte heller lottlösa utan får totalt 34,6 miljoner kronor i bonus för 2009. Den fasta lönen till dessa uppgick i fjol till sammanlagt 46,7 miljoner kronor.

Skånska vd-löner bland landets högsta. Bara i och omkring Stockholm tjänar svenska vd:ar mer än i Skåne, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Den fasta lönen steg med 3,6 procent eller 2 500 kronor till 72 500 kronor i månaden, jämfört med 2008. Siffrorna avser medianlön. Det är den här sortens folk som ligger bakom nollbuden till landets löntagare.

Hemlösheten är just nu den högsta i Västeuropa på 50 år. Bara i Sverige saknar nästan 18 000 personer bostad. Fler fattiga i Sverige. Fattigdomen ökar i Sverige och under hösten 2009 har alla frivilligorganisationer sett en dramatisk ökning i antalet människor som söker hjälp.

Samtidigt visar siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram för TV4Nyheterna att de grupper i samhället som hade de högst inkomsterna valåret 2006 är vinnare på den förda politiken. Men de som har svårt att klara sig blir allt fler.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: