Spottkoppen kan återuppstå!

Jorge | | Bloggat


Spottkoppen när det begav sig

Ja! Byggnadsnämnden i Göteborg gör sina eländiga dumheter (Göteborgshjulet bland annat) men ibland glimtar de till. Nu vill man bygga om ett av innerstadens absolut fulaste och tristaste torg Skanstorget. Man vill återuppbygga den gamla Saluhallen “Spottkoppen” som låg här till på femtiotalet och det är ju verkligen ingen dum idé. Samtidigt vill min före detta partikollega och nestor i Lokalförsörjningsnämnden Kerstin Billmark att gamla Vagnhallen i Gårda ska bli saluhall. Om dessa två förslag blir verklighet kommer Göteborg att ha fyra saluhallar med nuvarande Saluhallen på Kungstorget och Saluhallen BriggenNordhemsgatan.

Att Skanstorget fått förfalla som det har gjort är egentligen smått obegripligt, där det ligger med vackra omgivningar på alla sidor: berget med Skansen Kronan i väster, Haga i norr, Nilssonsberg med Vasastan i öster och Annedal i söder. Att det ändå blivit det kan nog bara misstänkas bero på en sak: bilismen. Den hårt och tungt trafikerade Övre Husargatan skär rakt genom området som en smutsig bullrig kniv, och eftersom det verkar vara en mänsklig rättighet att ha en stor bil när man bor i innerstad i landets näst största stad så var det väl därför Spottkoppen offrades. Byta en charmig saluhall mot ett gäng parkeringsplatser och en vrålful korvkiosk låter ju inte klokt, men det är väl kanske ändå inte det dummaste som massbilismen bidragit till.

Nåväl. Det är bara att önska Göteborgs byggnadsnämnd med Mats Arnsmar i spetsen lycka till. Även en blind höna kan ju hitta ett korn ibland!

Temalåt: Knô daj in med Sonya Hedenbratt