Svensk Handel uppträder löjligt

Jorge | | Bloggat


Svensk Handel drar löje över sig själv genom sin stämning mot LO-facket Handels. Arbetsköparna i Svensk Handel begär att Arbetsdomstolen ska stoppa Handels strejkvarsel med den oerhört långsökta motiveringen att det råder fredsplikt så länge avtalet inte har gått ut.

– De anser att vi inte har sagt upp avtalet, vilket vi har gjort, säger Handels förhandlingschef John Haataja till TT.

Svensk Handels resongemang är oerhört töntigt, formalistiskt och strider mot praxis. Arbetsdomstolen bör inte befatta sig med stämningen. Skulle man gå på arbetsköparnas linje så vore det något oerhört. Då anser jag att det är upplagt för vilda strejker.

Avtalet är uppsagt, något nytt är inte tecknat. Handels vidtar heller inga stridsåtgärder förrän det gamla avtalet har gått ut. Att varsla om stridsåtgärder är inte detsamma som att bryta fredsplikten. Svensk Handels hårklyverier handlar bara om en desperat åtgärd för att rädda inkomsterna till påsken. Ett bättre sätt vore förstås att påbörja verkliga förhandlingar med de anställdas företrädare och att komma med bud som går att ta på allvar.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: