Bakslag för rasismen

Jorge | | Bloggat


Det är naturligtvis helt rätt att de poliser som yttrade sig rasistiskt om “apajävlar” i Rosengård får disciplinpåföljd. Nu är Rikspolisstyrelsens åtgärd fastställd: De två poliserna får fem dagars lönavdrag vardera.

Deras kollega, som hörde kommentarerna men inte rapporterade det vidare, varnas av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Allt detta är bra för det visar att det inte är okey att uppträda på det här viset. Man kan inte heller vara åhörare till rasistiska yttranden och slippa undan ansvar. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur det hade gått om saken inte fått så stor uppmärksamhet i media. Det är inte obekant att det förekommer en del rasism och andra fördomar inom polisen och att ansvariga chefer inte alltid tar sitt ansvar för att motverka detta.

Det är bara att hoppas att rikspolisstyrelsens signaler ger återklang inom kåren. I vilket fall som helst glädjande att de berörda poliserna fick en knäpp på näsan.

En annan sak man kan bli glad för är att Sydsvenskans/Synovates nya väljarbarometer visar att rasismens främsta uppbackare, Sverigedemokraterna, backar. Sverigedemokraterna tappar 2,0 procentenheter från 5,6 till 3,6 procent av väljarsympatierna. Om det skulle bli ett valresultat kommer SD inte in i riksdagen.

Till den här avdelningen hör också kommentarer om gårdagens utspel från migrationsminister Tobias Billström (m) om att skicka flyktingbarn tillbaka till krigets Afghanistan. Inget annat än en eftergift för reaktionära rasistiska grupperingar. Idag skriver Sydsvenskan att Barnhem skapar spricka i regeringen. Förslaget beskrivs som en fullständig överraskning från alliansvännerna. Tobias Billström bör dra tillbaka förslaget snarast möjligt.