Bjästa och svensk hederskultur

Jorge | | Bloggat


Jag fick inte tillfälle att se Uppdrag Gransknings program om Bjästa förrän idag på eftermiddagen. Det är naturligtvis ingenting särskilt med just orten Bjästa och det finns heller ingen anledning att nu ägna sig åt samma sort mobbning mot Bjästa och Bjästa-borna som dessa har bedrivit mot två våldtagna flickor.

Det som hänt i Bjästa skulle kunna hända var som helst. Och gör det också. Tyvärr är det inte alltid som våldtäktsmän blir fällda eller som våldtäktsoffer får någon slags upprättelse. Programmet ger anledning till eftertanke. Det som hänt i Bjästa vittnar om ett flertal saker.

Det finns vuxna där som deltagit och varit drivande i häxjakten på de två våldtagna flickorna och i försvaret och glorifieringen av förövaren. Vare sig det är kvinnor eller män så återspeglar de stor okunnighet och fördomar om våldtäktsmän och våldtäktsoffer, patriarkala strukturer och en slags svensk “hederskultur” som favoriserar män och bedriver hets mot kränkta kvinnor.

De som i sin yrkesutövning skulle stävja utvecklingen av osunda stämningar bland barn och ungdomar visar upp en skrämmande okunnighet och brist på ansvar. En rektor som ville vara neutral i förhållande till anhängare av dömd gärningsman och offer. Fritidsledare och präst som i första hand “tycker synd om pojken”. Och en kyrka som öppnar sina portar på vid gavel för gärningsmannen medan brottsoffret flyr från skolavslutningen. På så vis uppmuntrar man gärningsmannen till våldtäkt nummer två.

Det är mycket som behöver förändras för att det här inte ska upprepas igen. Det räcker inte att de ansvariga i Bjästa ber om ursäkt, de bör lämna sina poster. Myndigheter och politiker måste granska hur det här blev möjligt och ta sitt eget ansvar. Det räcker inte med vackra ord, man måste också se till att saker och ting görs i praktiken, att tillräcklig utbildning, fortbildning och resurser ställs till förfogande. Jan Björklund har det yttersta ansvaret för hur svensk skola fungerar. Varför ser det ut som det gör när Björklund har styrt i fyra år?

Uppdrag Gransknings program här

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: