American Folk Music: Woody Guthrie

Jorge | | Bloggat


This machine kills fascists

Woody Guthrie är den odödlige arbetarmusikern som vandrade och liftade genom trettiotalets och fyrtiotalets USA och sjöng om det arbetande folkets umbäranden och glädje. På ryggen en gitarr med texten This Machine Kills Fascists klottrat över resonanslådan. En del av sina upplevelser skildrade han senare i boken Bound For Glory, på svenska Hela härligheten.

När depressionen slog till med full kraft på trettiotalet drog en våg av människor västerut. Woody, som själv var barskrapad följde med fattigbönder och arbetare som förlorat allt på väg mot Kalifornien för att söka lyckan där.

Landlösa och egendomslösa nyfattiga som kallades “okies” gav sig ut på vägarna. En som skildrat den här epoken i litteraturen är John Steinbeck med bland annat boken Vredens druvor. Woody liftade med godståg och lastbilar. Efter två år kom han fram men fann inget paradis. Istället började han skildra den amerikanska kapitalismens verklighet i sina sånger.

I min ägo har jag en sliten bok med förlorat framsidesomslag men med cirka tvåhundra av Woodys sånger med texter, noter och ackord. En bok med introduktion av Pete Seeger och som kom ut 1961. Jag råkade hitta den i en boklåda någonstans i Köpenhamn i slutet av 60-talet. Boken är “dedicated to Woody Guthrie´s pal Cisco Houston”. Woody, som då hade sex år kvar att leva, skrev i ett kort förord:

I am out to sing songs that will prove to you that this is your world, and that if it has hit you pretty hard and knocked you for a dozen loops, no matter how hard it´s run you down and rolled over you, no matter what color, what size you are, how you are built, I am out to sing the songs that make you take pride in yourself and in your work. And the songs I sing are made up for the most part by all sorts of folks just about like you.

I youtube-klippet ovan en version av Goin´Down the Road. Några andra av mina favoriter är Hard travellin´ och Ain´t Got No Home. Woody Guthrie var samtida med Leadbelly, Sonny Terry och Cisco Houston. Här framför de tillsammans We Shall Be Free. Den sång som är mest förknippad med Woody är hans This land is your land, här versioner med Bruce Springsteen och Mikael Wiehe.

Det finns en officiell Woody Guthrie hemsida.
Woody Guthrie på Wikipedia