Upprättelse för Bjästa

Jorge | | Bloggat


Vuxna blinda för nätmobbning, skriver SvD idag med anledning av händelserna i Bjästa. “Den våldtagna flickan i Bjästa trakasserades på internet i nästan ett år. Nu har näthatet vänts mot den våldtäktsdömde pojken. Skolinspektionen anser att nio av tio skolor är för dåliga på att arbeta mot kränkningar. Flera experter kritiserar skolornas arbete mot nättrakasserier.”

Ja, det är dåligt ställt med detta i skolorna. Men det är också dåligt samband mellan de vackra orden och de resurser som skolorna behöver för att personal ska kunna bevaka nätet, för att det ska finnas tillräckligt med personal närvarande på rasterna och för att kontinuerligt hålla kontakt med eleverna och vad som rör sig i deras värld. För detta bär styrande politiker ansvaret.

Skolchefen i Bjästa säger att Linneas mamma ställde för höga krav. Det är en dålig vinkling för oavsett hur det står till med den saken så framgick det av Uppdrag Gransknings program att rektorns linje var att skolan skulle förhålla sig “neutral” i förhållande till offer och gärningsman. Det är klart att det blir svårt att göra vad kan med en sådan utgångspunkt. Det skulle vara klädsamt med en mera ödmjuk hållning från skolchefen.

Fel signaler kan ha påverkat pojkens beteende, skriver DN idag. “Om den våldtäktsdömda pojken från Bjästa inte fått ett sådant massivt stöd från omgivningen hade kanske inte den andra våldtäkten behövt ske. Det menar psykologen Julie Richter som arbetar med unga sexualförövare på Bärby Ungdomshem utanför Uppsala”. Det var just det jag skrev i mitt inlägg igår om Bjästa. Klart att killen fick helt fel signaler när han tilläts hålla show i kyrkan.

Prästen ångrar sig och det finns Bjästabor som sluter upp kring honom. Dessutom kräver de upprättelse. Nåja, nån måtta får det väl ändå vara. De som i första hand ska ha upprättelse är de två flickor som blivit våldtagna och därefter utsatta för mobbning av väldigt många personer i det lilla samhället. Sen är det naturligtvis fel att utsätta Bjästa och Bjästa-bor för samma sorts mobbning (väldigt många hade inte en aning om vad som pågick), men Bjästa-borna gör nog klokt i att ligga lite lågt och koncentrerar sig på att försöka rätta till de fel som begåtts i samhället. Det är det bästa sättet att ge Bjästa upprättelse.

Om våldtäkt finns många konstiga föreställningar. Svensson skriver idag ett par inlägg i frågan:

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: