Massbilismens dagar är räknade

Jorge | | Bloggat


Det krävs ny strategi för att rädda jobben
Volvo säljs och naturligtvis är Maud Olofsson där och ger sin välsignelse åt de kapitalistiska marknadskrafterna.
–Vi har alltid sagt att vi ska vara en ansvarsfull säljare av Volvo, och innan vi kom fram till det här hade vi långa diskussioner om finanserieringen, vi litar på deras finansieringsplan, säger Lewis Booth från Ford.

Ja, naturligtvis är det kapitalister med “sunda affärsplaner” som nu ska frälsa den krisdrabbade bilindustrin. Precis som när skojaren Victor Muller från Spyker tog över Saab. Men det finns en hake i det hela. Något som får det hela att hänga upp sig.

Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver i senaste numret av tidskriften Röda Rummet ett givande inlägg med titeln Att ge förnuftet muskler. Han konstaterar att ända sen bilkrisen slog till har det funnits två linjer, Död och Stöd. Dödslinjen är naturligtvis att marknaden ensamt ska få sköta utslagningen. Stödlinjen har krävt olika former av statsstöd till bilindustrin.

Henriksson skriver:
“Mitt svar är att båda dessa linjer är djupt felaktiga. Stödlinjen bygger på ett felaktigt grundantagande. Det kommer inte att bli någon återgång till det ”normala” igen, åtminstone inte om man med det menar en ständigt ökande produktion av bilar. Vägtransporter står för 20 procent av utsläppen av växthusgaser i EU och det är i den sektorn som utsläppen ökar snabbast.
Även om vi inte skulle vilja stoppa klimatförändringarna så är bilens dagar räknade: produktionen av olja, bilens siamesiska tvilling, kommer att nå sin topp inom en snar framtid och denna billiga energi kommer inte längre att finnas tillgänglig i den mängd som den gjort hittills. I själva verket är ett transportsystem som bygger på massbilism överhuvudtaget inte en framtidsmöjlighet.”

De köp som nu skett av både Volvo och Saab innebär långtifrån att faran är över. Det handlar om en kortare respit innan krismolnen åter kommer att börja hopas. Då gäller det för de anställda att ha en strategi klar för att rädda jobben och företagen.

Läs gärna hela Henriksson artikel. Han visar övertygande att det inte finns någon framtid för ett transportsystem som baseras på privatbilism. Han påstår inte att alla bilar kommer att försvinna, men bilismen som sådan kommer att få en betydligt annorlunda och underordnad roll i framtiden.

Han visar också att “dödslinjen” är ännu värre än stödlinjen och pekar på vilket samhällsekonomiskt vansinne det är att låta dessa produktionsresurser gå under. Han hävdar – bland annat med hjälp av historiska exempel – att bilindustrin har en förmåga att ställa om produktionen till i princip vad som helst.

Det är där vi också har räddningen för bilindustrin, i att bli en viktig del i en omfattande klimatomställning av samhället. Det är en sak som måste ske genom ett statligt övertagande under arbetarkontroll, det är inget som de privata ägarna är mäktiga.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: