Bjästa behöver granskas

Jorge | | Bloggat


Den uppmärksammade skolavslutningen i Bjästa, dit en våldtäktsdömd pojke bjöds in, har väckt Skolinspektionens intresse. De har valt att tidigarelägga en granskning av Bjästaskolan, skriver SvD.

Det är skolan som ska ha ansvaret för avslutningen. Skolan kan låna lokal av kyrkan, men allt som sker där ska kontrolleras av rektorn. Kan man inte komma överens med prästen om det ska skolan inte vara där, säger Anette Nybom, chef för Skolinspektionens enhet i Umeå.

Så ska det naturligtvis vara. Men jag skulle vilja gå ett steg längre och säga att det är mindre lämpligt att förlägga skolavslutningar till kyrkor även om skolan har kontroll över vad som sker. Kyrkor är inga neutrala lokaler och både skola och kyrka mår bäst av att hållas skilda åt.

Nu kan det självklart bli fel ändå med skolavslutningar oavsett var de äger rum om inte skolan agerar rätt i sådana fall som var aktuella i Bjästa. Men förmodligen hade möjligheterna att stoppa förövaren från deltagande ökat om skolan haft kontroll över avslutningen. Tvivel kvarstår dock med tanke på hur skolan misskött hela saken.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Handels går en läggmatch

Ett avskyvärt terrordåd