Ett avskyvärt terrordåd

Jorge | | Bloggat


Ett hemskt och avskyvärt terrordåd i Moskvas tunnelbana tidigt idag på morgonen. Finns uppgifter om att två kvinnliga självmordsbombare utlöst bomber på två olika platser med en halvtimmas mellanrum. Uppåt fyrtio döda hittills, men dödssiffran befaras stiga.

Det finns ännu inga uppgifter om att någon tagit på sig ansvaret för dåden. Liknande handlingar har tidigare utförts av tjetjenska separatister. Återstår att se om det är samma sak den här gången.

Det finns en lång historia av ryskt förtryck mot tjetjenerna. Tsaren la beslag på området, Stalin tvångsförflyttade tjetjenerna, Boris Jeltsin skickade 40 000 soldater. Många av separatisterna verkar inte heller vara några trevliga figurer. Dessutom är hela regionen utsatt för ett stormaktsspel som går ut på att kontrollera den kaspiska oljan. Förmodligen är både USA och Saudiarabien inblandade.

Men oavsett hur det förhåller sig och även om tjetjenerna har rätt att hävda sina intressen så är terrorismen, som drabbar fullständigt oskyldiga människor i Moskva, fel väg att gå. Dessa vansinnesdåd ger bara makthavarna i Ryssland en ursäkt att stärka repressionen.