Handels går en läggmatch

Jorge | | Bloggat


Först går tjänstemännen ut och solospelar. Sen skriver IF Metall på en dåligt avtal. Och nu håller Handels på att schabbla bort sina chanser till ett bra avtal. Medlarna ber Handels att skjuta upp sitt strejkvarsel en vecka – och detta går de med på med hänvisning till att de är så tacksamma att de nu fått inleda förhandlingar!

Hur kan man överge sin styrkeposition på det här viset?! Det var ju just hotet om påsk-strejk som fick arbetsköparna att mjukna och komma till förhandlingsbordet. Varför då vika ner sig?

– Nu förhandlar vi för fullt i konstruktiv anda. Vårt primära skäl för att varsla var att få fart på förhandlingarna. Nu gör medlarna bedömningen att förhandlingarna är så komplicerade att man behöver mer tid. Därför har vi sagt ja till att skjuta på varslet, säger Häggström, ordf i Handelsanställdas förbund.

Detta är ett fullkomligt obegripligt resonemang. Det var just påsk-hotet som fick krämarnas representanter till förhandlingarna. Hur kan man nu inbilla sig att en reträtt ska få fart på förhandlingarna? “Komplicerade”? – Hur kan man låta sig luras av en sådan fint? Ett fortsatt strejkhot inför påsken hade säkert kunna skynda på att bena ut det “komplicerade”. Det handlar om att knäcka arbetsköparnas hårda strävan att försämra arbetsrätten.

Nu har man skickat fel signaler till andra sidan förhandlingsbordet. Om det går att skjuta upp ett varsel en gång så kanske det går två gånger, tänker säkert arbetsköparna. Hur som helst så har de räddat de stora profiterna från påskhandeln. Risken är stor nu att Handels företrädare kommer att underteckna ett dåligt avtal. Kravet att avtalet ska ut på omröstning innan det undertecknas är mer aktuellt än någonsin.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: