Tillståndet i nationen

Jorge | | Bloggat


Ännu en bostadsrättsägare gör mångmiljonklipp på ombildningen, berättar SvD idag. En lägenhet på Norrmälarstrand köptes av hyresgästen vid ombildning för 3 miljoner och nu ska den säljas för drygt 9 miljoner.

I Stockholm stad har en legaliserad stöld försiggått under snart 20 år, den så kallade ombildningen av allmännyttiga hyreslägenheter till bostadsrätter. Resultatet är att drygt 8 procent av Stockholms invånare har berikat sig på övriga skattebetalares bekostnad. Mer än 50 miljarder kronor har uppskattningsvis tagits från kommunen, skriver en debattör i DN.

Framför allt har naturligtvis vanliga människors möjligheter att skaffa sig en vanlig hyreslägenhet till rimliga kostnader beskurits kraftigt genom dessa ombildningar och spekulationer.

Inte minst måste det drabba ungdomar som är en grupp som har svårt att hävda sig på bostadsmarknaden och som dessutom utsätts för en extremt hög arbetslöshet. Inte undra på att dödligheten ökar bland unga män och att ungas hälsoutveckling totalt sett försämrats. Självmord ökar bland unga kvinnor.

Till råge på allt hånar Svenskt Näringsliv de arbetslösa. En oseriös rapport skyller klyftorna i samhället på arbetsovilja och ljuger om att de rika jobbar mer.

Pensionärerna är också en grupp som straffats genom den förda högerpolitiken. Trots löften om skattesänkningar kommer pensionärerna även i fortsättningen att betala högre skatt än de som arbetar. Sverige är det enda landet som straff-beskattar pensionärer och AB:s läsare ryter till.

Faktum är att både alliansen och socialdemokraterna är överens om att pensionärerna ska betala krisen med sänkta pensioner. Det ingår ju i det pensionssystem som de tillsammans genomförde. Är det underligt att Mona Sahlin har så svårt att utmana de borgerliga när hennes politik är så lik? Är det underligt att det blir rödgrönt ras?