Alliansen och (s) på villovägar

Jorge | | Bloggat


Ingen klimatomställning på det här viset
Inför det stora klimattoppmötet i Köpenhamn ville alliansregeringen gärna framställa Sverige som ett föregångsland i miljöarbetet. De vackra fraserna föll vid det tillfället och nu verkar större delen av det politiska etablissemanget i fritt fall. Handlingarna står i bjärt kontrast till löftena.

Det räcker att slå ett öga i dagens nättidningar. I SvD ser vi att Sverige är positivt till kolkraftslån. Sverige säger ja till att Världsbanken lånar pengar till Sydafrika för att bygga världens fjärde största kolkraftverk. Hundratals miljö- och medborgarorganisationer vädjar till bankens styrelse att inte bevilja lånet.

USA överväger att säga nej, men Sverige, som ingår i en nordisk-baltisk valkrets i Världsbankens styrelse, kommer att säga ja. Det lovade vice statsminister Maud Olofsson när hon besökte Sydafrika för ett par veckor sedan.

I DN kan vi läsa att miljöforskare är kritisk till miljardsatsning på infrastruktur. Enligt regeringens förslag kommer utsläppen av växthusgaser inte att öka jämfört med referensprognosen för 2020. Men den prognosen är väl positiv, menar Jonas Åkerman forskningsledare vid avdelningen för miljöstrategisk analys på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Regeringen bygger fast oss i massbilism och försvårar för kollektivtrafiken. Men ledande sossar ställer upp på borgarnas sida och kör över förnuftigare röster. Även Aftonbladet skriver om Carin Jämtins bil(s)amhälle.

På den här vägen blir det aldrig någon klimatomställning. Jag misstänker att det är så med alla som blivit för insyltade i det kapitalistiska etablissemanget, profiterna för fåtalet går före välfärd och miljö och före hela mänsklighetens framtid. Frågan kommer att stå: Ekosocialism eller klimatkaos?

Alliansregeringen, som nu vill sockra valfläsket med höjda flerbarnstillägg, bryr sig uppenbarligen inte om barnens framtid.

Bloggat: Svensson

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Lågvattenmärke IF Metall!