Ge Landskrona jobb och välfärd

Jorge | | Bloggat


En stad utan självförtroende, skriver Sydsvenskan idag om Landskrona. “Den negativa bilden av Landskrona som stad med stor brottslighet och svåra sociala problem är svåra att bryta. Dödsmisshandeln på parkeringen utanför Hemköp gör många upprörda – men få är förvånade. Ändå är Landskrona inte farligare än andra skånska städer”.

Det är naturligtvis inte invandrarnas fel att det finns problem i Landskrona. Problemen har skapats av den ekonomiska och politiska eliten som lämnat staden åt sitt öde. Landskrona drabbades hårt av varvskrisen och även många andra industrijobb har försvunnit. Arbetslösheten har länge varit hög, särskilt bland ungdomar.

Där har vi grunden för social oro och problem. Problem som sen har utnyttjats av främlingsfientliga krafter för att hetsa mot invandrare. En hets som i sin tur har ökat motsättningar och utanförskap, vilket i sin tur skapar nya problem – den onda cirkeln blev ett faktum.

Svenskar och nysvenskar i Landskrona borde gå samman för att kräva jobb och utveckling av sin stad. Sverigedemokraterna vill istället skapa splittring och gör på så vis ont värre. Dödsmisshandeln av en äldre kvinna på Hemköps parkeringsplats utnyttjas nu av rasistiska krafter för att vända hatet mot invandrare.

Förövaren är varken känd eller gripen än. Ändå tror sig dessa rasister veta att det är en invandrare. Men om det nu skulle visa sig att det är en invandrare? Hur kan man då göra alla andra invandrare ansvariga för en mans gärningar? Tänk om det är en svensk? Ska då alla svenskar hållas ansvarig?

Det är en mycket korkat och grumligt tänkesätt som ligger till grund för misstänkliggörandena. Det har inget med förnuft att göra. Från polisen säger man att den här typen av våld mot äldre är ett mycket ovanligt brott. Naturligtvis, våld drabbar i första hand unga killar sent på natten efter krogbesök. Oavsett etnisk bakgrund.

Det är en uppgift för vänstern, fackföreningar och andra goda krafter i Landskrona att samla en gräsrotsrörelse mot rasismen och för jobb och välfärd.

Tidigare inlägg om händelsen i Landskrona på Röda Malmö: