Vi är alla lika mycket värda, eller hur?

Jorge | | Bloggat


Ingen människa jag känner eller någonsin stött på är fri från fördomar. Så är det. I sak är det en närmast innehållslös grej att skriva.

Fördomarna leder i bästa fall till roliga skämt och i värsta fall till att människor behandlas olika,  allmänt är fördomarna ett problem vi inte skakar av oss så lätt.

I slutändan är det människor som ska utföra alla viktiga uppgifter i vårt samhälle. Visst finns det monteringsmaskiner, automatiska dammsugare och prylar, men bakom varje människa står en rad andra: föräldrar, lärare, syskon, polare, flyktiga möten. Personer som haft makt över oss, älskat oss och på alla möjliga jävla sätt påverkat oss. Bakom varje maskin står en människa.

Lärarna i skolan är förvisso en grupp människor men står nästan alltid ensamma inför sin klass. Lärare är inte fria från fördomar. Ingen lärare jag haft under min uppväxt har behandlat alla elever lika. Jag och klasspolarna hade i regel olika inställning till lärarna vi med – delvis på grund av den skiljda behandlingen men också för att vi kom från olika hem där snack och uppförande skiljde sig åt. Ändå har jag enstaka vänner idag som tror att skolan är jämlik.  I skolan sker en betydande fostran.

I en ny avhandling från Umeå universitet skriver forskaren Masuma Novak om hur relationen mellan kalsstillhörighet och hälsa ser ut. Ytterligare en väckarklocka att spana in:http://www.skolporten.com/art.aspx?id=AYCmo Om du känner igen dig. Det var inte ditt fel att du inte gillade skolan, det var inte ditt fel att du hade magknip när det var dags att bli bedömd, det var inte ditt fel att din lärare var en oförstående idiot! Knyt näven och ryt!